Louis Hjelmslev

Kopenhag Dilbilim Okulu‘nun kurucusu ve Glosematik kuramının öncüsü olan Danimarkalı dilbilimcidir. Genel dil kuramıyla ilgili görüşlerini, 1943 yılında Danca yayımladığı Omkring Sprogteoriens Grundlaeggelse (Dil Kuramının Kuruluşu Çevresinde ) adlı yapıtında açıklamıştır.

Bir dilsel göstergenin göndergesi , Hjelmslev’e göre içeriğin biçimidir. Ama içeriğin biçiminin anlaşılması da içeriğin tözüyle ile doğrudan ilintilidir. Yani bir dilsel göndergenin doğru anlaşılması gönderge kavramının verici ve alıcı tarafından ortak olarak algılanması ile olasıdır. Ama bir verici ya da alıcının ne denli çok şey bildiği de kendi bildirisindeki içeriğin tözü ile ilgilidir. Yani içeriğin tözü, bildirinin yorumlanması için çok önemlidir. İçeriğin tözü bildirinin çok yetkin hazırlanması ile doğrudan ilintilidir.

Düzanlam : Herkesin üzerinde anlaştığı, yansız, nesnel, karşılığı sözcüklerde bulunabilecek anlam.

Yananlam : Toplumlara, kişilere, yere ve zamana göre değişebilen öznel ve değişken anlam. Bu yüzden yananlamsız bir gösterge düşünülemez.

Serkan Işın

Zinhar'ın kurucusu ve Türkiye'de Görsel Şiir diye bir şeyi tartışmış olmanızın sebebi olan kişi. Şair. En son yayınladığı Büt'an Şiirleri (2018) ve Mahşermatik (2021) son mısralı şiir kitabını yayınladı. Son Barbar Görsel Şiir taslağını da editöre gönderdi, son okuma için, 2023 Kış aylarında yayında olacak, muhtemelen, belki, inşallah...

Bir Cevap Yazın

Araç çubuğuna atla