Antoloji

Bütün bu süreç içinde olan biteni, kısaca özetleyip, görsel şiir konusunda sakınmadan şiir üretmeye devam eden ve sonra da dağılan şairleri ve şiirlerini yakından göreceğiz, Barbar’da. Ayrıca kitap için giriş metni sayılabilecek hacımlı bir derleme de yapmaktayım. Kendi yazılarımdan oluşan ve yeniden inşa edilen bu uzun metnin toparlanması vakit alıyor. 15 Aralık 2017’den beri derlediğim bu metin sayesinde zannediyorum okur için bir ufuk açılacaktır, görsel şiirin Türkçe’deki serüveni hakkında.


Güncelleme: Şubat 2021 tarihine geldiğimizde kitabın ana gövdesine eklenecek şeyler bitti, en azından bunu söyleyebilirim. Sadece üşendiğim iki görev var; bunlardan biri dipnotların düzenlenmesi ve belli bir biçime sokulması, ikincisi ise seçilecek görsel şiirlerin belirlenmesi. Bugüne kadar kitap için topladığım görsel şiirleri doğru düzgün bir şekle şemale sokabildim mi bilmiyorum, çünkü kafamdaki yapı kitabın fasiküller halinde olması idi. Bu şimdilik mümkün görünmüyor. Eğer imkan olur ise, her şairin bana gönderdiği bütün görsel şiirleri fasiküller halinde yayınlamak ve ortaya çok büyük bir antoloji çıkarmak istiyorum. 2003 yılından bugüne kadar görsel şiir konusunda üretilen, yazılan, çizilen şeyleri bir ara toplamak zaten beni aşacaktır, ondan eminim. Fakat yine de eldekini en azından basılı halde yayınlayabilirsem, işte bu gerçekten bunca acıya değecektir.

Güncelleme: Eylül 2020 tarihine gelindiğinde kitap bitti. Geriye sadece son okuma ve bu okuma ile bağlantılı olarak gözden geçirme kaldı. Salgın dönemi içinde böyle bir kitabın tamamlanması mümkün oldu diyebiliriz. Ayrıca şiir seçmeyi de büyük oranda bitirdim. Üzerimdeki bu grostonluk yükü atmama birkaç ay kaldığını umut etmekten başka elimden gelen şey yok şimdilik. Bu siteyi açık tutuyorum çünkü kitabın ana gövdesini bu site yardımı ile ortaya çıkardım. Kitap çıktığında sonbarbar.com adresi burası olacak.

Güncelleme: Aralık 2019‘a geldiğimiz şu günlerde metnin Gargantualaşmış hali beni ürkütüyor ve işin içinden çıkıp çıkamayacağım ise belirsiz. Fakat kitabın bir antoloji olmasını, sakin kafa ile derlenecek şiirlerin de okuru görsel şiir konusunda bilgilendireceği, en azından şiiri böyle deneysel alanlarda görenler için ise yeni ufuklar açabileceğini söyleyebilirim.

 

Araç çubuğuna atla